Opret
A password will be e-mailed to you.

SPØRGSMÅL:

Jeg har lige været til nakkefoldsscanning på sygehuset og har fået et forholdsvis lavt tal 1:64 hvad angår downs. Nu skal jeg tage stilling til om jeg vil have en fostervandsprøve, men jeg føler mig ikke ret godt informeret omkring hvad det der tal egentlig betyder. Hvad betyder tallet? Hvor stor er risikoen for at jeg aborterer efter moderkagebiopsien? Hvordan foregår en moderkagebiopsi egentlig?

PIA’S SVAR:

Når man får lavet en nakkefoldsscanning laver man bagefter en risikoberegning på hvor høj din risiko er for at få et barn med down syndrom . Man beregner ud fra fostrets nakkefold og en blodprøve og kikker evt. næsebeb.

70% af alle børn med down syndrom har ikke næseben.

Hvis man får en beregning som er lavere end 1 ud af 300 får man tilbudt en moderkageprove.
Din beregning var 1 ud af 64. Du skal forestille dig at der står 64 børn og så vil en af dem ha down syndrom, det er din risiko..

Der er en risiko for abort på 1/2 til 1% efter en moderkageprøve, dvs den risiko er lavere end det tal du har fået efter undersøgelsen. En moderkageprøve bliver taget ved at stikke en nål igennem maven og ta et lille stykke væv ud. Det plejer at være meget ukompliceret.

Beslutningen er selvfølgelig din. Mange vælger at få taget prøven når de er i risikogruppen også for at få ro på resten af graviditeten.
Held og lykke

Mvh.

Pia Zilstorff
Jordemoder

Om forfatteren

Dette kunne også interessere dig

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort