Opret
A password will be e-mailed to you.

Mange kvinder har på forhånd gjort sig mange tanker om, hvad deres børn skal hedde, men når barnet er på vej, kan det være svært at forpligte sig til et enkelt navn. Både fordi der er så mange flotte navne og fordi det kan være svært at finde ét – for hvornår ved man, at det er det rigtige navn, man har valgt? Vi kan desværre ikke fortælle dig, hvornår du har ramt plet med navnet – det er kun mavefornemmelsen, der kan afgøre det, men vi kan hjælpe dig lidt på vej.

Herunder har vi samlet nogle gode råd til, hvordan I vælger det rigtige navn til jeres lille ny.

Før eller efter fødslen?

Det er meget forskelligt, hvornår man vælger navnet på sit barn. Nogle har det fint med at forpligte sig til et navn, før babyen er kommet til verden, mens andre mener, at man ikke kan bestemme navnet, før man har mødt det lille væsen. Det kommer selvfølgelig også an på, om I på forhånd kender barnets køn. Selv hvis I ikke gør, kan det være en god idé at gøre nogle overvejelserne inden, så I ikke står helt på bar bund, når jeres baby kommer til verden.

For mange starter overvejelserne længe før, at den lille ny er kommet til verden – og det er da også en god idé at starte tidligt, fordi I jo er to, som skal blive enige. Ofte vil man forbinde specifikke navne med personer, som man har mødt igennem sit liv, men når først jeres smukke baby kommer til verden, vil disse forudbestemte indtagelser om bestemte navne sikkert fordampe som dug fra solen. Derfor kan det være en god idé at lægge alle disse forudbestemte indtagelser fra sig, for når først jeres barn har fået navnet, vil det være hende, som I forbinder det med, og ikke jeres klasselærer fra 2. klasse i folkeskolen. På den måde er der frit valg på alle hylder, og I skal ikke bekymre jer om, at I kender nogen med navnet.

Det kan være farligt at låse sig fast på et navn, hvis man ikke føler, babyen er en Anna, når hun så endelig kommer ud. Vær åben – så får man det bedste resultat.

 

Start overvejelserne i god tid

Der er så mange navne at vælge imellem – efter den nye lovgivning er der ingen grænser for, hvad I kan navngive jeres barn. Faktisk er der omtrent 27.000 godkendte fornavne, og hvis ikke jeres ønskede navn er på listen over de godkendte navne, kan I søge om at få det godkendt. Men det er en god idé at tage overvejelserne seriøst, for jeres barn kommer til at bære navnet resten af sit liv.

Først og fremmest kan det være en god idé at starte overvejelserne tidligt og så småt begynde at skrive dem ned. På den måde kan I have en liste med navne, som I kan hænge på køleskabet. Derved kan I også prøve af, om nogle af navnene måske ikke hænger ved i længden – og finde ud af, hvilke der vokser på jer. Kender I ikke barnets køn? Som regel vil man kunne få barnets køn at vide omkring 2. ultralydsscanning, som ligger omkring uge 19 til 20 i graviditeten. Hvis I enten ikke vil vide barnets køn eller bare ikke kender det endnu, bør I selvfølgelig udruste jer med to sedler: En til pigenavne og en til drengenavne.

Andre læste også:   Er din veninde lige blevet mor? Forkæl hende med en skøn gavekurv!

Når I har snævret navnene ind, og måske kun står med 3 eller 10, kan I bruge alt fra dage op til uger på at gå og overveje det hele lidt nærmere. I vil opleve, at I hurtigt får en favorit og derved kommer frem til det helt perfekte navn til jeres baby.

 

Find det rigtige navn til din dreng eller pige!

Trenden skifter – Dobbeltnavne, Bodega-navne og korte navne er det sidste nye

Ligesom med alt andet i verden kan man aldrig helt undgå at lade sig påvirke af, hvad andre mennesker gør. Derfor er der også en lang række navne, som er mere populære end andre. Tendensen i forhold til babynavne har skiftet mange gange i løbet af de sidste årtier, hvor sammensatte navne bestående af to kortere navne og dine oldeforældres navne har været nogle af de helt store hits. Således har navne som Storm, Birk, Noah, Gry, My, Vigga, – ja, generelt pigenavne, som slutter på a, har været dominerende i en længere årrække.

Men det lader til, at der så småt er begyndt at komme nye boller på suppen. Danmarks Statistik udgav i januar i år listerne over de 50 hyppigst forekomne pige- og drengenavne for børn født i første halvdel af 2016, og man kan så småt begynde at ane nogle nye strømninger – blandt andet de såkaldte bodeganavne, men også særligt dobbeltnavne og korte navne.

 

Populære dobbeltnavne til drenge:

1.     Poul Erik

2.     Hans Jørgen

3.     Jens Christian

4.     Svend Aage

5.     Hans Christian

 

Populære dobbeltnavne til piger:

1.     Anne Marie

2.     Anne Mette

3.     Else Marie

4.     Inge Lise

5.     Karen Margrethe

 

Korte navne

Blandt navne har det længe været dominerende på listerne med de mest populære navne, at navnet skulle slutte med a, men ifølge nye statistikker er andre trends såsom kortere navne ved at vinde frem.

Drengenavne som Carl, Mads, Storm, Nohr, Thor, Max, Ask, Kaj, Knud og Svend er blandt andet ved at indtage listerne med stor stil.

Blandt pigenavne spås det, at navne som Liv, Gry, My, Le og Sif er på vej til at blive blandt de mest populære.

 

Navne som stammer fra populærkulturen

Når nye serier og film begynder at blive populære, ses det selvfølgelig også i populariteten på navne. Efter serien Broen blev populær, er der blandt andet set et boost af piger, som har fået navnet Saga (efter seriens karakter Saga Noren). Saga har længe været et populært navn i Sverige, så det kan også være, at vi blot finder lidt inspiration i vores kære naboland – ligesom også det svenske navn Molly har vundet indpas på listerne. Derudover er tendensen i Sverige pigenavne, som slutter på -ly og -lie, hvilke sikkert også snart begynder at indtage de danske lister. Det er navne som Ellie, Nellie og Sally.

Andre læste også:   Stress: Slip uroen ved hjælp af disse tips

Hvis man godt kan lide navne som Saga, kan det være en idé at se lidt tilbage i historien på de oldnordiske navne såsom: Frida, Lauge, Signe, Magne, Nanna, Dagmar, Anker, Solveig, Eskild, Halfdan, Loke, Frede, Siv, Alf, Eske, Folke, Gudrun, Freyja, Regner, Aslaug, Snorri, Fenris, Gerd (både til piger og drenge), Gudmund, Bergdis, Bjorn og Björk.

Efter Game Of Thrones er blevet populær, er der også flere, der blevet opkaldt efter the Dragon Mother Daenerys.

 

‘Bodeganavne’

En anden stor tendens er den, som er blevet navngivet ‘bodeganavne’. Det er slet ikke så skummelt, som det lyder. Navnene er nykommere på listerne og dækker over drengenavne som Viggo, Theo, Lauge, Otto, Loui(s). Derudover kan vi ifølge statistikkerne forvente, at navne som Hugo, Leo, Ebbe, Henry og Milo begynder at vinde indpas på de danske top 50 lister, hvilke også er inspireret af svenske navne. Det er altså drengenavne, der slutter på en vokallyd, som efterhånden er ved at blive populære.

Bodeganavnene dækker desuden Tove, Gudrun, Gunnar, Henning, Tage, Werner, Bjarne, Villads og Kurt.

Navneforskeren Eva Meldgaard mener, at der som udgangspunkt går cirka 100 år i mellem hver ny navnemode, og selvom vi stadig hænger fast i de navne, som vores oldeforældre har, som var populære omkring 1900-tallet, så er der ved at ske et skifte i, hvor hurtigt tendenserne kommer og går. Når det kommer til babynavne, er vi altså kommet til næste generation, nemlig bedsteforældre, hvor det altså er navne som Kurt, der hitter.

 

Navne, som næsten altid er populære

Udover de mere specielle navne, så er der en lang række navne, som næsten altid er med på ‘hitlisterne’. Det er navne som William og Josefine, som har vist sig at være svære at ryste af listerne, da der hvert år døbes et utal af børn med disse navne.

Ifølge de nye statistikker er de 10 mest populære pigenavne:

  1. Sofia
  2. Freja
  3. Alma
  4. Laura
  5. Ida
  6. Clara
  7. Ella
  8. Anna
  9. Emma
  10. Josefine

Mens top 10 drengenavne er:

  1. Noah
  2. Victor
  3. Oliver
  4. Oscar
  5. William
  6. Lucas
  7. Carl
  8. Emil
  9. Malthe
  10. Frederik

Overraskende nok er navnet William begyndt at få konkurrence, selvom navnet har ligget nummer et i knap 6 år.

 

Hvad skal dit barnsnavn være?

Popularitet til side – hvad er din navnetype?

Selvom man ikke helt kan se sig fra at blive påvirket af, hvad der er populært, så er vi jo alle sammen forskellige – og derfor kan vi selvfølgelig også lide forskellige navne. Vil I gerne se jer bare lidt fri for, at jeres barn bliver nr. 10 i børnehaven, dagplejen eller vuggestuen, som har det samme navn? Så kan det være en god idé at tænke ud af boksen, men først og fremmest skal I finde ud af, hvilken navnetype I er som par – og derfra hvilke typer af navne, som I godt kan lide.

Man har vel lov at være lidt royal

Royale navne er blandt andet Victoria, Alexander, Caroline, Isabella, Victor, Frederik og Carl-Gustav.

Traditionstro med et snert af hipster

Danske navne, som er klassiske og samtidig særprægede. Det kan være navne som Asta, Ella, Alfred, Marius, Jens, Thorvald, Kaj og Svend.

Andre læste også:   Fordelene ved at købe den rette amme-bh når baby kommer

I vil gerne skille jer ud

Hvis I gerne vil give jeres barn et særpræget navn, som stadig fænger, kunne det eksempelvis være Storm, Sne, Vigga Viola, Emma Rosalina og Mikas.

Derudover kan det være en god idé at lege med dobbeltnavne – så kan I sætte to klassiske navne sammen til et helt nyt og unikt navn! Dette er særligt godt til pigenavne. Tænk: Asta-Maja, Ellen-Margrete, Anna-My, Anna-Emilia, Else-Marie og så videre.

Find inspiration omkring dig

Det er nemt at stirre sig blind på det utal af hjemmeside der findes, som kommer med et hav af idéer til babynavne. Derfor kan det også være en god idé at søge inspiration fra andre steder. Hold lidt øje med, hvad folk hedder omkring dig eller lån et par bøger om babynavne. På den måde undgår du også, at dit barn kommer til at hedde det samme som alle andre (hvilket der ingen skam er i!). En anden idé kan også være at gå en tur på de lokale kirkegårde (omend det lyder en anelse makabert), hvor man måske falder over nogle navne, som man ikke ellers havde opdaget.

Uanset hvad I vælger af navn til jeres baby, så er vi sikre på, at det er det helt rigtige til jer og jeres lille ny!

 

Fornavn, mellemnavn, efternavn – reglerne for navngivning

Tro det eller ej, men selvom man efterhånden kan kalde sit barn, hvad man vil, så er der visse regler på området. Dem kan du læse meget mere om andre steder, men herunder giver vi dig en overordnet gennemgang. I sidste ende er det stadig Kirkeministeriet, som skal godkende jeres barns nye navn.

  • Fornavne må ikke være et navn på et kendt varemærke (Coca-Cola er fx ulovligt)
  • Med undtagelse af Paris må det heller ikke være en by
  • Fornavne må heller ikke bestå af verber, navneord eller tillægsord såsom banan, æble, smuk og så videre. Der findes selvfølgelig undtagelser, og både Birk og Bjørn er godkendte drengenavne

 

Som udgangspunkt gælder de følgende regler for valg (og godkendelse) af navn:

  • Navnet må ikke være et efternavn, og det skal passe barnets køn
  • Der skelnes mellem drenge- og pigenavne
  • Der må ikke være flere søskende, der har det samme navn i en søskendeflok
  • Man kan ikke forvente, at et ‘kælenavn’ bliver godkendt
  • Titler og stillingsbetegnelser (eks. Baron og Prins) er ikke tilladt
  • Ens fornavne er ikke tilladt – heller ikke selvom de er forbundet via bindestreg

Du kan læse meget mere om lovgivningen om navne på ankestyrelsen hjemmeside her.

Barnedåb eller ej?

Jeres barn behøver ikke nødvendigvis at blive døbt, og mange vælger også at holde en navngivningsceremoni uafhængigt af kirken. Vælger I ikke at lade jeres barn døbe i kirken, skal I i stedet sende en ansøgning om navngivning til kirkekontoret i det sogn, hvor moderen til barnet bor. Husk at sende ansøgningen senest et par måneder efter barnets fødsel, da det er lovpligtigt at navngive sit barn senest 6 måneder efter, at barnet er kommet til verden.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort