Opret
A password will be e-mailed to you.

Sikkerhed i trafikken
Kilde: eCykelhjelm.dk

Kærlig opbakning og en tilpas mængde krav, der passer til dit barns alder og udvikling, er vigtige grundsten, når du opdrager dit barn. Guid dit barn kærligt på vej, men lad være at tage for meget over. Det er nemlig at gøre både dig selv og dit barn en bjørnetjeneste.

Lad dit barn gøre sig sine egne erfaringer

For at opdrage et barn, der er tanket godt op med selvværd, er det vigtigt, at du lader barnet gøre de ting, som det kan selv. Om så det er at kæmpe med at lære at binde snørebånd eller at lære at spise med ske. Dit barn får et kæmpe boost selvtillid og vokser nemt flere centimeter, når det med stolthed i øjnene lykkes med at klare en udfordring selv. Og jo mere dit barn kan selv, des mindre skal du tilkaldes i tide og utide for at hjælpe.

Allerede når dit barn når tumlingealderen, er der flere steder, du kan sætte ind. Få 6 bud på, hvordan du kan hjælpe dit barn med at blive mere selvhjulpen.

Lad dit barn hjælpe til med huslige gøremål

Dit barn elsker at være sammen med dig, og I behøver ikke kun være fælles om at lege på dit barns præmisser. Tag dit barn med, når du ordner vasketøj, eller når du dækker bord. Dit barn kan sagtens hjælpe med at tømme eller fylde vaskemaskinen med tøj eller med at sætte mælk på bordet inden aftensmaden. Lad barnet hjælpe til de steder, hvor det kan.

At give en hånd med får barnet til at føle, at det har værdi i jeres familie. Og det er godt for dit barns selvværd. Det er godt givet ud at bruge ekstra minutter på at støve af eller vaske tøj, hvis det betyder, at dit barn kan være med, og at I kan have en nærværende stund sammen. Vær tålmodig med din lille hjælper og accepter, at det tager lidt længere tid, end når du klarer opgaverne selv.

Husk på, at det er starten til, at dit barn selv en dag kan varetage de forskellige opgaver i husholdningen. Vænner du ikke dit barn til, at det er naturligt, at I hjælpes ad med opgaverne i hjemmet, bliver det svært at stille krav om det, når dit barn når teenagealderen.

Allerede fra et barn runder 1-års alderen, kan det hjælpe med mange små opgaver. Inviter dit barn til at være med, men accepter, hvis det hellere vil lege sin egen leg i nærheden af dig eller bare se på, mens du er i sving. Når dit barn er i 1-års alderen, er det stadig for tidligt at stille krav om at hjælpe til.

Stil krav til dit barn om selv at gå og cykle

Det er dejligt nemt at blive båret rundt på mors eller fars arm. Og det skal dit barn selvfølgelig også have lov til – bare ikke hele tiden. Når dit barn lærer at gå, går der heller ikke lang tid før, det kan fræse rundt på en scooter eller en løbecykel. Skal I ud at gå en tur, så lad gerne barnet gå eller køre selv, så længe det orker. Det er godt for dit barns motorik at få brugt sin krop, og det giver også dit barn en dejlig følelse af at kunne selv. Bliver dit barn træt, så foreslå en pause til at hvile benene eller tag barnet op.

Andre læste også:   Er din veninde lige blevet mor? Forkæl hende med en skøn gavekurv!

Husk altid at bruge cykelhjelm, når dit barn begynder at køre på løbecykel eller cykel. For så kommer der nemlig mere fart over feltet. Gør det sjovt og indbydende for dit barn at køre med hjelm ved at købe en sjov og smart børnecykelhjelm.

Begynd allerede tidligt at træne trafikregler med dit barn. Udnyt muligheden hver gang I er ude at gå til at tale om, at dit barn skal se sig for til begge sider, når I krydser en vej. Møder I hajtænder eller et stopskilt på en vej, så tal om, hvad tegnene betyder. Selvom der går flere år, før din tumling kan klare sig selv i trafikken, så er det godt at få grundlagt gode vaner. Og du kan ikke starte for tidligt med at lege det ind.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Få gode råd til sikkerhed med børn i trafikken og tal med dit barn, når I er ude i trafikken sammen. Hyg jer med at gå til og fra vuggestue eller børnehave de dage, hvor I har tid. Det giver dig ikke bare kvalitetstid med dit barn, men du får også mulighed for at vise, at det kan transportere sig selv, og du kan vise, hvordan det skal begå sig i trafikken.

Tag dit barn med i køkkenet

Når dit barn er stort nok til at sidde på køkkenbordet, så tag det med, når du skal vaske op og forberede dagens måltider. Der foregår mange spændende ting i et køkken, som både det lille og det større barn vil elske at følge med i. Lad dit barn smage på råvarerne og hyg jer med at tale om smagen og farverne på maden. Det er hyggeligt at være sammen om, og det kan også give dit barn mere lyst til at smage på det mad, som du bruger tid på at forberede.

Allerede fra barnet er helt lille, kan du give det små opgaver i køkkenet. De fleste børn vil elske at være med til at ælte en dej eller forme boller, og du stimulerer som en ekstra bonus også dit barns følesans ved at lade det få fingrene i en bolledej. Dit barn kan også hjælpe til ved at hælde mel i en skål eller åbne for vandhanen, når du skyller grøntsager. Tænk kreativt og lad dit barn være med til det, som det fatter interesse for i køkkenet.

Du kan med fordel købe en børnekniv, som dit barn ikke kan skære sig på. Så kan dit barn være med til at skære bløde frugter som jordbær og bananer. Tag dig god tid, når du har dit barn med i køkkenet, og accepter, at det sviner mere, end når du selv er i gang. Til gengæld er der mulighed for en skøn, nærværende stund med dit barn, hvor det fatter interesse for at hjælpe til og fornemmer duften og smagen af forskellige råvarer og ingredienser.

Andre læste også:   Julegaveideer

Din lille havehjælper

Har du en have, er der også masser af ting, som det er sjovt for dit barn at ordne sammen med dig. Lad dit barn vande blomster med en lille vandkande eller tag din lille hjælper med, når du skal feje efterårsbladene væk. Dit barns selvværd vokser, når det kan mærke, at det har nytte og værdi i familien. Og når det kan mærke, at du sætter pris på de ting, som barnet gør. Glem derfor ikke at sige tak for hjælpen til dit barn og give udtryk for, at det er dejligt, at det hjælper til. Det giver barnet lyst til at hjælpe, når det mærker, at det skaber værdi.

Det lille barn kan også sagtens hjælpe dig med at bære et brev ind fra postkassen eller med at vaske bilen. Giv barnet en mindre opgave, som det kan mestre, og som du kan leve med bliver gjort mindre godt, end hvis du gjorde det selv. Tålmodighed er et nøgleord, når du ordner ting sammen med dit barn, og det samme er evnen til ikke at være perfektionistisk med hver enkelt lille detalje. Er bilen dit et og alt, og tåler du ikke, hvis den ikke bliver finpudset, så inddrag hellere dit barn i en anden opgave, hvor din tilgang er anderledes.

Lad dit barn lege selv

Lige så vigtigt som det er for dit barn at have tid sammen med dig og blive tanket op med nærvær, så har dit barn også brug for at være sig selv og lege selv. Drop den dårlige samvittighed, når I kommer hjem fra institution og arbejde. Hvis dit barn hygger sig med at lege selv, så lad endelig være med at forstyrre barnet, men nyd i stedet, at du har hænderne fri til at lave aftensmad og andre praktiske gøremål.

Fornem dit barn, og hvis det har brug for at være sammen med dig, når I kommer hjem, skal det nok gøre opmærksom på sig selv. Men begynder det at lege selv og hygger sig med det, så har det sikkert brug for at hvile tankerne og finde roen ved at være kommet hjem i trygge rammer.

Når et barn leger selv, får kreativiteten frit løb, og dagens indtryk bliver bearbejdet. Prøv derfor at undgå at sætte dit barn foran fjernsynet eller iPad’en straks, når I kommer ind ad døren. Se om ikke, barnet falder til ro ved at starte en leg – enten alene eller sammen med dig.

Det er guld værd for dit barn, hvis du starter med at vise, at du er der, når I kommer hjem efter en lang dag, hvor i har været adskilt. Og derefter kan du så begynde at ordne dagens gøremål. Selv 10 minutter kan gøre en verden til forskel for dit barn, der sikkert har savnet dig i dagens løb. Sæt dig ned på gulvet med dit barn, byg et LEGO-tårn, læs en bog, eller hvad dit barn ellers er optaget af for tiden. Og så kan du stille og roligt trække dig, når du skal i gang med at forberede aftensmaden. Hvis barnet er utilfreds, så spørg, om barnet vil med i køkkenet.

Andre læste også:   Giv dit barn og dig selv de bedste vilkår for fremtiden

Start i det små med tøjet

Vi kender det alle sammen. Det kan være et mareridt at få børnene i tøjet om morgenen, når de ikke vil med ud af døren. En del af løsningen på problemet kan være at lære børnene, hvordan de selv kan få deres tøj på. Så er det meget sjovere for barnet, og lader du det større barn have indflydelse på hvilket tøj, det skal have på, så får barnet også medbestemmelse. Og det giver i ni ud af ti tilfælde større samarbejdsvilje hos dit barn.

Rom blev ikke bygget på én dag, og har du et barn på 1 år, er der grænser for, hvor meget du kan forvente af dit barn. Men lidt har også ret. Du kan starte med at lære det lille barn, hvordan det får sine strømper af, og hvordan det åbner bleen. Stille og roligt får barnet øjnene op for, at det selv kan, og så får det mere og mere lyst til at prøve selv. Du kommer nok aldrig udenom ’vil selv, men kan ikke’, men det er en sund og naturlig proces for ethvert barn at komme igennem den form for frustration.

Tag dig tid til at lade dit barn prøve sig frem med tøjet. Opmuntr dit barn ved at bede det trække bukserne ned over numsen eller stil gummistøvlerne frem, så dit barn med støtte fra dig kan putte fødderne deri. Start i det små, og start gerne tidligt. Helt ned på babystadiet kan mange babyer selv trække sine strømper af, og når det bliver lidt større, er næste skridt at bede barnet løfte numsen på puslebordet ved bleskift.

Undervurder ikke de små indsatser. De er med til at gøre det naturligt for dit barn selv at gøre ting og selv at hjælpe til. Og det giver dem en god grobund for en sund udvikling.

For lidt og for meget

Så længe du har et lille barn i tumlingealderen, skal du ikke stille krav og kræve af dit barn, at det skal klare tingene selv, eller at det skal give en hånd med derhjemme. Gør det i stedet til en hyggelig ting at inddrage dit barn i de daglige gøremål. Leg det ind hos dine børn og gør det til en naturlig ting, at I hjælper hinanden i jeres familie. Vis vejen frem og opmuntr på en kærlig måde. Og husk på, at lidt også har ret.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort