Opret
A password will be e-mailed to you.

Sådan har det påvirket mit videre liv, at jeg var ung mor

Hvordan påvirker det livet at blive mor i en ung alder? Ikke bare mens barnet er lille, men også livet videre frem. – Og hvordan påvirker det barnet? Dét ved Maj Wismann, der fik sit første barn som 20-årig, og idag er gravid med nummer 3 i en alder af 39 …

Maj Wismann var 19 år gammel, da hun fandt ud af, at hun var gravid med en lille dreng. Det er nu omkring 20 år siden og den lille dreng, Emil, er knap så lille mere. I mellemtiden har han også fået sig en bror på seks år og lige om lidt udvides familien med en lillesøster. Så Maj har med andre ord både prøvet at være ung mor – og være en lidt ældre mor.

Når du tænker tilbage, hvad har der så været af fordele ved at være ung mor?
– Det lyder måske skørt, men en af de helt store fordele har været energiniveauet. Nu har jeg jo prøvet at være gravid som både 19-årig, 32-årig og 39-årig, og jeg havde helt klart meget mere energi og overskud første gang, jeg var gravid. Jeg blev ikke så hurtigt træt, og det var totalt fedt.

– Jeg kan også mærke, at jeg var mere spontan dengang.Jeg tænkte ikke helt så meget over tingene, som jeg gør nu, hvor det tit kan blive såååå alvorligt og fornuftigt, at jeg er lige ved at kaste op over mig selv. Så jeg prøver at huske mig selv på, at jeg skal være mere spontan og at livet er sjovere, hvis man ikke hele tiden siger nej til alting.

Mister man noget som ung mor?
Føler du, at du har mistet noget ungdom ved at blive mor så tidligt?
– Nej, egentlig ikke. Det var jo min store drøm, der gik i opfyldelse, da jeg blev mor, og degang var jeg egentlig ikke så meget til at gå i byen og den slags. Men der var da nogle venner, som nok røg på den konto. Vi havde simpelthen ikke noget at tale om mere – vore verdener var for forskellige.

Andre læste også:   Sjov i hverdagen præcis som i gamle dage

– Da jeg startede med at læse, oplevede jeg faktisk, at det var en stor fordel for mig at have fået Emil. Jeg blev en meget bedre studerende. Jeg havde jo deadlines, for jeg skulle hjem til mit barn og min familie, så jeg passede mine ting og  afleverede til tiden. Jeg husker, at jeg havde et par medstuderende, der også var unge forældre, og som oplevede det samme. Det var, som om vi bare var mere hooked på, at nu skulle vi godt igennem den her uddannelse – på kortest mulig tid og med de bedst mulige resultater, for der var jo en familie at forsørge endnu bedre på den anden side. Det var ret fedt, faktisk.

Som du nævnte fik du et barn mere, da du var i starten af 30’erne og nu er du gravid igen. Hvordan har din måde at være mor på ændret sig?
  Altså, jeg siger jo nok mere ”nej” nu, og er nok også blevet lidt mere magelig. Der er selvfølgelig også sket noget med personligheden. Da jeg fik Emil som 20-årig, var jeg jo ikke færdig med min egen personlige udvikling på nogen måde. Hjernen færdigudvikles først som 25-26 årig, så det i sig selv har jo gjort en forskel ift. mit reflektionsniveau dengang kontra i dag. Jeg er også mere klar i spyttet nu om, hvad jeg vil være med til og ikke være med til.

– Jeg vil også sige, at jeg jo fik Emil med en anden far end de to andre, og det at jeg har været igennem en skilsmisse har også gjort for mig, at jeg er MEGET mere bevidst om mit parforhold og om at holde kærligheden i live; passe på den. Og i øvrigt finde en mand, der har det som høj prioritet også. Det tænkte jeg ikke så meget over dengang.

Andre læste også:   Baby på budget – det kræver en ny tankegang

Har du et andet forhold til Emil nu, end du tror, du ville have, hvis du havde fået ham som ældre?
– Nej, det tror jeg ikke. Jeg er generelt meget åben som person, er god til at lytte og prøve at forstå mine medmennesker, og også mine børn. Men der er helt klart ting, som jeg har lavet med ham, som jeg nok ikke synes er så fedt om 20 år, når jeg er 59 år og den mindste er 20 år. Som f.eks. at sidde i en bar i Tyrkiet og dele røverhistorier og drikke et par kolde øl. Eller gå til vilde rockkoncerter. Men man ved jo aldrig. Måske bliver jeg ved med at have lyst til det …

”Mine venner synes, mor ser godt ud!”
Men alt det er jo kun livet som ung mor set med moderens øjne. Hvordan har det været at være barn af en ung mor? Majs ældste søn, Emil, er nu blevet 18 år og er altså på samme alder, som hans mor var, dengang hun fik ham. Hvordan har det påvirket deres forhold?

– Faktisk var det ikke noget, jeg tænkte særligt meget over som barn. Det var jo kun, hvis emnet blev bragt på bane, men jeg har nu altid synes, det var ret fedt at have en ung mor. Flere af mine kammerater synes jo, hun ser godt ud, og det synes jeg egentlig er rimelig cool, men det har ikke været noget folk har gået og snakket om som sådan. Jeg er aldrig blevet drillet med at min mor er ung, for eksempel.

Andre læste også:   Er dit barn kræsent?

Hvilke fordele har der været ved at have en ung mor?
Hvis jeg kigger tilbage på min barndom er det svært for mig at sige, hvad der har været fordelene. Jeg har jo aldrig prøvet andet. Men hvis jeg ser på mit liv nu, kan jeg sagtens pege på fordelene. En af dem er jo, at flere af mine kammerater har forældre, der snart går på pension, hvor jeg i stedet sidder med min mor, som stadig er i gang med sin karriere og som stadig er prop-fyldt med energi og som rejser rundt i landet hele tiden.

– En af de andre fordele er, at jeg har fået en helt fantastisk lillebror og nu snart  også en lillesøster, selvom jeg selv er 18 år. Det synes jeg er rigtig dejligt, og jeg synes det er fedt at kunne stå som voksen selv og kunne kigge på og følge mine yngre søskende i deres opvækst.

 Betyder det, at du selv ville vælge at få et barn i en ung alder?
Det bliver i hvert fald ikke før, at jeg er færdig med min uddannelse. Det er en vigtig ting, men det er egentlig også det eneste forbehold, jeg har. Jeg synes ikke, det er alderen, der betyder noget, og jeg tænker, at hvis jeg sidder med den helt rigtige om 5 år så, kan det jo sagtens være dér, jeg får børn. Men på den anden side kan det også være, at der går mange år før det sker. Det kommer, når det føles rigtigt og hvornår, dét er, kan man jo ikke sige noget om på forhånd.

Om forfatteren

Dette kunne også interessere dig

2 svar

  1. Simon

    Haha jeg er helt enig med dig Henrik.
    Rigtig god artikel.
    Hilsen Simon

    Svar

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort