Opret
A password will be e-mailed to you.

Dette indhold er sponsoreret

Fire ud af ti danskere har eller har haft en mindre angst og skræk for at gå til tandlægen. Det er rigtig mange, og er naturligvis et problem, da mange derfor helt fravælger at gå til tandlægen, hvilket kan få store konsekvenser for dine tænder og tandhygiejne. Ligesom med alle andre angsttyper hjælper det dog ikke på angsten at bare undgå den, hvis du vil den til livs. I stedet bør du arbejde med din angst, hvilket du får en række gode råd og tips til her i artiklen fra en tandlæge på Amager.

Vær ærlig omkring din angst

Første step i overvindelse af angsten er at være ærlig omkring den. Når du kontakter din tandlæge vedrørende en tid, er det derfor en god ide at gøre dem opmærksom på, at du lider af tandlægeskræk. Alle tandlæger kender til det at lide af tandlægeskræk, og hvis de ved, at du er en af dem som lider af odontofobi (tandlægeskræk), kan de langt bedre tage højde for din angst, når du ankommer. 

Forbered dig inden din tur til tandlægen

Når dagen så oprinder, og det er tid til din tur til tandlægen, er det en gode ide at være frisk og veludhvilet, samt have spist godt inden. Her kan du også forberede dig yderligere på forhånd ved at lave nogle små simple vejrtrækningsøvelser, hvor du trækker vejret helt dybt ned i maven, mens du forsøger at simulere og forestille dig, at du sidder i tandlægestolen. Disse vejrtrækningsøvelser kan du så gentage mens du sidder i venteværelset. Sørg dertil for at gøre det tydeligt for tandlægen i det du kommer ind, at du ikke er helt tryg, samt bed om en pause, hvis det bliver for meget undervej. 

Andre læste også:
  Giv dit barn hjælp til selvhjælp

Medicinering er en sidste mulighed

Hvis angsten er meget slem, kan en sidste mulighed være at tage medicinering i mod det på dagen. Dette bør du dog kun gøre, hvis angsten er så slem, at et tandlægebesøg umuligt kan foretages uden. Denne type medicinering er dog kun muligt, hvis din læge og tandlæge i fællesskab med dig er blevet enige om, at medicinering er din eneste mulighed. Vigtigt at understrege er, at medicinering i denne sammenhæng ikke er det samme som bedøvelse, som mange får i forbindelse med, at de skal have fikset en tand eller lignende. Skal du medicineres, er det noget der skal aftales i god ide, og som starter med et opkald til din tandlæge, hvor i snakker om dine muligheder for behandling med tandlægeskræk.

Om forfatteren

Dette kunne også interessere dig