Opret
A password will be e-mailed to you.

Efter et skrækkeligt mareridt, hvor jeg stod som den eneste tykke person på mine bedsteforældres guldbryllupsbilleder, vågnede jeg viljestærk og skræmt op til den morgen som endte med at blive den første dag i resten af mit liv.

Efter 8 måneders kostomlægning og målrettet slankekur havde jeg smidt 20 kg og var gået fra en størrelse XL til en størrelse XS. Rigtig mange har spurgt mig hvordan jeg bar mig ad, og derfor vil jeg gerne dele ud af mine hjemmebryggede råd.

1: Vælg dine kampe med omhu.
Det er en alt for uoverskuelig opgave at skille sig af med alle sine dårlige vaner på en dag, og forsøget på at gøre det er tit det der ender med at ødelægge hele projektet. Vælg i stedet hvilke ting du vil starte ud med. Er du sodavandsdrikker kan du starte med at udskifte den sukkerholdige sodavand med light produkter i stedet for at droppe dem helt, virker motionscentret skræmmende kan du starte med at gå en kort tur hver/hver anden dag. Tro ikke at du kan gøre det hele på en gang, men sats på een ting af gangen og når du har fået fod på den ting så gå lige så stille videre til den næste. Du er ude efter et varigt resultat og ikke blot et hurtigt men tomt vægttab.

2: Spis af mindre tallerkner.
Når vi tager mad på vores tallerken har vi en tendens til at fylde den op og det er ligegyldigt om man sidder med en stor eller en lille tallerken. Udskift dine middagstallerkner med dessertallerkner, og lav en aftale med dig selv om at du kun skænker mad op en gang.

3: Tyg maden grundigt og spis langsomt.
Ved at tygge maden grundigt bliver den bearbejdet bedre og giver en bedre mæthedsfornemmelse, tyg derfor maden grundigt og giv dig god tid. Der går en rum tid fra vi putter mad i munden til maven opfatter og føler mæthedsfornemmelse. Spiser vi hurtigt vil vi derfor nå at spise mere inden maven sender signal om at vi nu er mætte, end hvis vi spiser langsomt. Spis til du føler dig mæt, og ikke et øjeblik mere, skulle der stadig være mad på tallerknen må du gøre op med dig selv hvem der skal tage på af det, dig eller skraldespanden.

Andre læste også:   Maj Wismann - Sådan er det at være ung mor

4: Begræns indtagelsen af tomme kalorier, så som pasta, ris, kartofler og hvidt brød.
De tomme kalorier, som jeg vælger at kalde dem, er nødvendige for os og kan ikke skæres helt ud af vores kost, men de kan begrænses meget. Vælg altid groft brød, rugbrød med mange kærner er at foretrække og kan sagtens spises som morgenmåltid frem for rundstykkerne. Ris og pasta kan med fordel blandes 1/1 med rå revet gulerod, det kan stort ses ikke smages og kan sagtens gå sammen med sovs. Husk at kogt gulerod tæller lige så mange tomme kalorier som kartofler.

5: Brug en enkelt dag på at tænke i kalorier.
At tælle kalorier er en meget omfattende opgave og kan få selv den mest motiverede slankekur til at gå vasken, men det er faktisk en meget god måde at finde ud af hvor mange kalorier man indtager frem for hvor mange kalorier som man rent faktisk forbrænder og har brug for på en dag. Der findes mange gode måder at tælle kalorier på, men den nemmeste er at veje sin mad og derefter slå hver enkelt ting op i en kalorietabel, disse kan googles. En gennemsnitslig kvinde skal indtage omkring 2200 kalorier dagligt for at holdevægten, indtager man mere uden at forbrænde dem vil man tage på. Husk blot at man ved at spise for lidt ikke opnår et hurtigere vægttab men kun sætter kroppens naturlige forbrænding ned og derved ikke taber sig. Et sundt vægttab kræver både mad og mortion, og at sulte sig er ikke vejen frem!

Andre læste også:   Børnepenge satser 2017 - inkl. Satser for børneydelse og ungeydelse 2017

6: Motion med måde.
Indtægter og udgifter plejer jeg at kalde det. Det du spiser er dine indtægter og det du motionerer/forbrænder er dine udgifter. For at tabe dig skal du have nogle udgifter. En del af en sund livsstil er også at lære at bevæge sig mere. Rigtig mange har stillesiddende jobs, børn på armen og glemmer pludselig hvor fantastisk det rent faktisk er at bevæge sig. Sæt dig små mål, gå en tur med barnevognen men sæt tempoet lidt op, tag cyklen på arbejde, eller løb en tur efter mørkets frembrud hvis det er genertheden der holder dig inde. Tro ikke at du kan det hele på en gang, så motion med måde er vejen frem. Styrter du ud og tror du kan det hele med det samme risikerer du at fejle og miste motivationen. Det er de små ting der tæller her!

7: Wii fit0
Ikke alle har denne mulighed, men for dem der alligevel har en af disse Nintendo Wii’s hjemme i stuen er Wii Fit balancebrættet en fantastisk mulighed. Vælger man at invistere i Wii Fit Plus programmet har man i det en kalorietæller, en personlig træner, træningsprogrammer til fedtforbrænding, muskeltræning og simpel balancetræning i simple små spil som gør det utrolig nemt at bevæge sig de 30 minutter om dagen som sundhedsstyrelsen anbefaler. Samtidig er det yderst motiverende at se sin egen vægt på en graf, da balancebrækket også fungerer som badevægt.

8: Spis grønt på den sjove måde.
Salathovedet er sjældent sjovt mere end den første uge, og så bliver det sværer og sværer at få det grønne stads ned. Forsøg dig frem hos grønthandleren eller køb en grøntsagskasse med blandet grønt i brugsen og find på den måde nye og spændende grøntsager. Det gør ikke noget at du i en uge kun spiser broccoli eller en anden yndlings grøntsag, hovedsagen er at du vælger de sunde varer. Find det du holder mest af, og lad dig ikke begrænse at de ting du kender. Man kan sagtens spise råt blomkål til morgenmad eller bytte kartoflerne ud med tomater, det vil helt sikkert også kun more børnene og motivere dem til at deltage.

Andre læste også:   Er din veninde lige blevet mor? Forkæl hende med en skøn gavekurv!

9: Sæt små mål.
Hvor mange gange har vi ikke sagt “Jeg vil gerne tabe 20 kg” og allerede der blevet trætte? Sæt dig små mål, det kan godt være at din drøm er at tabe 20 kg, men sæt ikke dine mål større end 2-3 kg af gangen, på den måde vinder du større sejre og mange af dem. Det er langt nemmere at overskue et mindre vægttab end at stort, og sejren over at det er lykkedes føles mindst lige så rar – Og er en virkelig stor drivkraft i styrken til at fortsætte.

10: Spis mange små måltider.
Det er meget vigtigt at spise tit. Vi ved allesammen hvad der sker når man har gået uden mad en halv dag og skal handle ind inden ungerne hentes, sulten har indhentet os og vi smider alle de forkerte ting i vognen og ender med at sidde ude i bilen og spise en marsbar selv om vi udemærket godt er klar over at det var forkert gjort. Sørg for at holde dit blodsukker stabilt ved at spises tit og holde mæthedsfornemmelsen ved lige. En dag skal gerne indeholde mellem 6 og 8 måltider. Kræftpatienter bliver opfordret til at spise 8 gange dagligt for at holde deres vægt oppe, faktisk burde alle mennesker leve på denne måde da det også virker for folk der vil tabe sig. Et måltid kan sagtens bare være et stykke knækbrød, en kvart skive rugbrød, et stykke frugt eller nogle gulerodsstave. Altså 3 hovedmåltider morgen, middag og aften, her imellem indsættes små “godbidder” efter eget valg.

Bemærk at disse råd udelukkende er mine egne og udelukkende bygger på egne erfaringer, og ikke fakta fra kosteksperter!

Om forfatteren

Dette kunne også interessere dig

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort